Koninklijke onderscheiding voor Professor Piet ter Wee uit Mijdrecht

4 maanden geleden gepubliceerd

Professor Piet ter Wee uit Mijdrecht heeft op vrijdag 22 maart een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ter Wee heeft in de afgelopen 40 jaar bijgedragen aan betere zorg voor nierpatiënten en was actief binnen besturen van basisscholen en de protestantse kerk in Mijdrecht.

Belangrijke bijdrage aan nefrologie

Piet ter Wee heeft sinds het begin van zijn carrière een cruciale rol gespeeld in de nefrologie, het geneeskundig specialisme gericht op nierziekten. Hij heeft bijgedragen aan het niertransplantatieprogramma in VUmc en Amsterdam UMC en had een leidende rol bij het opzetten van nieuwe projecten binnen de Nederlandse federatie voor Nefrologie. Ter Wee heeft meer dan 250 publicaties op zijn naam staan en heeft vele jonge arts-onderzoekers begeleid tot hun promotie.

Verbetering patiëntenzorg en internationale bijdragen

Naast zijn werk binnen de nefrologie, heeft Ter Wee zich ingezet om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren. Hij legde de basis voor het Moi ziekenhuis in Kenia en initieerde een samenwerking tussen dit ziekenhuis en de nefrologen van het VU Medisch Centrum. Dit resulteerde in de opleiding van Keniaanse chirurgen voor het uitvoeren van niertransplantaties en de donatie van tien dialysemachines.

Vrijwilligerswerk in Mijdrecht

Ter Wee heeft naast zijn medische werkzaamheden ook een actieve rol gespeeld in de gemeenschap van Mijdrecht. Hij was bestuurslid van basisscholen De Ontmoeting en De Opdracht en heeft de fusie van deze scholen begeleid. Daarnaast was hij actief voor de Protestantse gemeente Mijdrecht, onder andere als diaken en penningmeester. Hij heeft zich ingezet voor kwetsbare mensen binnen en buiten de kerkgemeenschap en heeft een succesvolle inzamelingsactie opgezet voor een zorgboerderij in Oekraïne.