Nieuw beeld van Hugo de Vries onthuld in Abcoude

2 maanden geleden gepubliceerd

In het Hugo de Vriespark in Abcoude is onlangs een beeld onthuld van de internationaal bekende wetenschapper Hugo de Vries. Het beeld, een stenen zuil met een plaquette van de voormalige hoogleraar plantkunde, werd onthuld door burgemeester Maarten Divendal en vrijwilliger Ellen van Donk.

Historische waarde

Hugo de Vries, die leefde van 1848 tot 1935, was een vooraanstaand hoogleraar plantkunde aan de Universiteit van Amsterdam en wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne genetica. Het woord ‘gen’, dat erfelijke eigenschappen draagt, is direct afkomstig van hem.

Naast zijn rol als hoogleraar, was De Vries ook directeur van de Hortus Botanicus in Amsterdam. Onder zijn leiding werden onder andere de palmenkas en het hoofdgebouw aan de voorkant van de Hortus gerealiseerd.

Verplaatsing van het beeld

Het beeld van De Vries stond oorspronkelijk in de Hortus Botanicus, maar is vanwege een nieuwe invulling van de tuin verplaatst naar het Hugo de Vriespark in Abcoude. Reinout Havinga, hoofd Tuin en Collectie van de Hortus Botanicus, is enthousiast over de nieuwe locatie van het beeld. “Het beeld komt hier goed tot zijn recht. Het geeft een soort extra laag en betekenis aan het parkje. Dat vind ik mooi”, aldus Havinga.

Hugo de Vriespark

Het Hugo de Vriespark is vernoemd naar de wetenschapper en is grotendeels een zogenaamde stinzentuin. Stinzen zijn verwilderende bolgewassen, zoals kievitsbloemen, boerenkrokussen en wilde narcissen. Het park wordt beheerd door een vrijwillige adoptiegroep, die het park onderhoudt. De gemeente De Ronde Venen neemt het snoeien van de monumentale bomen voor haar rekening.

Ellen van Donk, een van de vrijwilligers, is blij met de komst van het beeld. “Het geeft meer cachet aan de tuin en vestigt de aandacht op het historische verhaal dat erachter zit.” De vrijwilligersgroep is momenteel op zoek naar nieuwe leden om te helpen bij het onderhoud van het park.

Het Hugo de Vriespark in Abcoude is een plek waar de geschiedenis en de liefde voor de plantkunde samenkomen. Met het nieuwe beeld van Hugo de Vries wordt de historische waarde van het park verder benadrukt.